Το θεατρικό παιχνίδι και τα οφέλη του

Αλήθεια τι εννοούμε με τον όρο θεατρικό παιχνίδι; Είναι μια ερώτηση που πολύ συχνά κάνουν οι γονείς σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τί είναι ακριβώς αυτό που πρεσβεύει ο όρος «θεατρικό παιχνίδι» και είναι πράγματι τόσα πολλά που περικλείουν αυτές οι δύο λέξεις που δύσκολα μπορούν να ερμηνευτούν έτσι απλά…

θεατρικό-παιχνίδι

Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται μόνο για παιχνίδι και διασκέδαση αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα παιδιά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι έρχονται σε επαφή με έναν αλλιώτικο κόσμο που τους βοηθάει να βρουν και να εδραιώσουν τη θέση τους μέσα στον πραγματικό. Με λίγα λόγια στο θεατρικό παιχνίδι δεν μας νοιάζει τόσο το αποτέλεσμα όσο η βιωματική μάθηση και η έκφραση συναισθημάτων. Το θέατρο για τα παιδιά είναι μέσο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, έκφρασης και έκθεσης συναισθημάτων!

Τα παιδιά σκέφτονται, συμμετέχουν, συνεργάζονται, αλληλεπιδρούν και αντιδρούν στα διάφορα ερεθίσματα που τους δίνονται όπως μια ιστορία, ένα παραμύθι, ένας μύθος, μια φανταστική ιστορία, κάτι που τους κίνησε το ενδιαφέρον, ένα διήγημα, κάτι που βίωσαν ή κάτι που θα ήθελαν πολύ να βιώσουν.

Με μέσο έκφρασης και επικοινωνίας το σώμα, το μυαλό, τη φαντασία αλλά και τη σκέψη, τα παιδιά νιώθουν ευχαρίστηση, ενώ παράλληλα μαθαίνουν, κοινωνικοποιούνται, δουλεύουν ομαδικά αλλά και προβληματίζονται δίνοντας έτσι τις δικές τους ιδέες, σκέψεις και λύσεις!

Τί εισπράττουν όμως τα παιδιά από το θεατρικό παιχνίδι;

  • Αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα μέσα από ένα σύγχρονο εργαλείο μάθησης.
  • Ενισχύουν τη φαντασία τους.
  • Μαθαίνουν να εκφράζουν αλλά και να ελέγχουν τα συναισθήματά τους.
  • Οριοθετούνται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.
  • Μαθαίνουν να εκφράζονται ελεύθερα.
  • Ανακαλύπτουν τον εσωτερικό τους κόσμο.

θεατρικό-παιχνίδι

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η σημασία του θεατρικού παιχνιδιού ως μέσο έκφρασης ακόμα και στα λιγότερο κοινωνικά παιδιά καθώς τα βοηθάει να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, αφού πρόκειται όχι μόνο για  μια παιδαγωγική αλλά και μια εμψυχωτική διαδικασία! Mαθαίνουν να απελευθερώνουν τα συναισθήματά τους αλλά και να δουλεύουν συλλογικά για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

Με λίγα λόγια το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα μονοπάτι, που οδηγεί στη γνώση μέσω της αίσθησης με αποτέλεσμα την ολόπλευρη  ανάπτυξη του παιδιού!

Γράφει η Ρεβέκα Ιωάννου (Θεατρολόγος και παιδαγωγός)

 

>>> Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά +4 ετών
>>> Που:
Στο Playgym
>>> Πότε:
Kάθε Παρασκευή στις 7 το απόγευμα
>>> Δείτε το πρόγραμμα μαθημάτων: playgym.gr/programma
>>> Μάθετε περισσότερα:
210 8 100 508 και playgym.gr/kinitikes-drastiriotites/theatriko-paixnidi

Share