Ταξιδεύοντας στον κόσμο της Ψυχοκινητικής Αγωγής

κινητικές δραστηριοτητες, ψυχοκινητικη στο PlayGym στην Αγία Παρασκευή

Γράφει η Έρση Ρουμελιώτη (Ψυχοκινητική Θεραπεύτρια)

Η γνωριμία μου με την Ψυχοκινητική ξεκίνησε σε μια πόλη της Βορείου Ελλάδας, στην Κομοτηνή. Χρειάστηκε να ταξιδέψω μέχρι την Γερμανία για να συστηθώ καλύτερα μαζί της. Τελικά κατάλαβα οτι όλο εκπλήξεις κρύβει, ένα μυστήριο την περιτριγυρίζει και πως όποιος θέλει να την γνωρίσει και να δουλέψει μαζί της κομμάτι απο τον ευατό του πρέπει να δώσει.

Επέστρεψα λοιπόν στην πρωτεύουσα μας και την βρήκα να έχει φωλιάσει σ΄ενα χώρο που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της. Θα μου πείτε τελικά ποια είναι αυτή η Κυρία; Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε οτι αυτή η Κυρία κυκλοφορεί με πολλά και διαφορετικά ονόματα. Ακούει στο όνομα Ψυχοκινητική Αγωγή αλλά και Ψυχοκινητική Θεραπεία (αγωγή – παρέμβαση). Παρόλα αυτά μην μπερδεύεστε γιατί παραμένει ίδια. Η Ψυχοκινητική έχει την ικανότητα να δουλεύει με παιδιά, και όχι μόνο, και να παίζει μαζί τους.

Ταυτόχρονα προσπαθεί, πάντα μαζί με τους φίλους της τα Ψυχοκινητικά Παιχνίδια, να σταθεροποιήσει και να αναπτύξει την προσωπικότητα των παιδιών, να τους ενισχύσει την εμπιστοσύνη και να βελτιώσει πιθανές κινητικές δυσκολίες. Με λίγα λόγια μέσω της κινητικής δραστηριότητας και ασκήσεων που έχουν πάντα παιγνιώδη μορφή, η Ψυχοκινητική έχει στόχο να καταφέρουν τα παιδιά να αποκτήσουν σωματικές και κοινωνικές εμπειρίες, εμπειρίες αυτενέργειας καθώς και αυτοεκτίμηση.
Αν και έχει ρίζες γερμανικές, έχει ένα μαγικό τρόπο να μπορεί να παίξει με παιδιά απο διαφορετικές χώρες. Έχει την ικανότητα λοιπόν να βλέπει κάθε παιδί σαν κάτι ξεχωριστό και προσπάθει να ανταποκριθεί στις εκάστοτε ανάγκες αυτού.

κινητικές δραστηριοτητες, ψυχοκινητικη στο PlayGym στην Αγία Παρασκευή

Στην Γερμανία η αλήθεια είναι πως η Κυρία Ψυχοκινητική είναι πιο ώριμη. Την συναντά κανείς στην προσχολική αγωγή και στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό και στα ειδικά σχολεία και δεν ασχολείται μόνο με το μάθημα της Φυσικής Αγωγής αλλά και σε άλλα μαθήματα. Το παιχνίδι στην Γερμανία, το χαρακτηρίζει κυρίως η ελευθερία έκφρασης, η ελευθερία λήψης αποφάσεων και η αυτόβουλη δράση, αποφεύγοντας το δασκαλοκεντρικό κομμάτι.

Στην Ελλάδα, η Ψυχοκινητική είναι σαφώς νεότερη σε σύγκριση με τη Γερμανία. Ακόμη δεν είναι τόσο διάσημη. Παρ΄ολα αυτα έχει ακριβώς τους ίδιους στόχους και διαθέσεις απλά ίσως δεν έχει βρει ακόμη το κατάλληλο έδαφος. Όπως σας έλεγα, η κυρία Ψυχοκινητική κατοικεί τα τελευταία πέντε χρόνια στην Αθήνα, στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής και στο PlayGym!

Εργαστήρι Ψυχοκινητικής | PlayGym
Αναπαύσεως 18 – Βριλήσσια 15235

Κράτα το

Share

Γράψτε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτέι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω στοιχεία HTML::

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>