Ψυχοκινητική Αγωγή για μαμάδες και παιδιά!

Συνέντευξη της κας Χριστίνας Σύψα στο περιοδικό ΜαμαΔες!

Από ποια ηλικία θα μπορούσαν τα παιδιά να πάρουν μέρος σε ψυχοκινητικά προγράμματα;

Έχουμε οργανώσει ψυχοκινητικά προγράμματα, για παιδιά από 1,5 έως και 8 ετών. Μέχρι τα 2 έτη τα παιδιά προσπαθούν να αυτονομηθούν, να περπατήσουν σταθερά, να πιάσουν, να ρίξουν, να σπρώξουν, να βγάλουν ήχους και γενικότερα δοκιμάζουν να προκαλέσουν αλλαγή στο περιβάλλον τους με ό,τι μέσο διαθέτουν. Από τη στιγμή που αποκτούν αυτή τη βασική αυτονόμηση θεωρούμε ότι μπορούν σταδιακά να ενταχθούν σε ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα. βρεφη, δημιουργική απασχόληση, sherborne, Ψυχοκινητική, στο PlayGym στην Αγία Παρασκευή

Είναι απαραίτητη και η συμμετοχή της μητέρας;

Στα προγράμματα για παιδιά από 1,5 έως 3,5 ετών θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή της μητέρας ή ενός άλλου ενήλικα – συνοδού, μιας και ο χαρακτήρας των δικών μας προγραμμάτων διαφέρει από εκείνον της φύλαξης ή της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών. Πρόκειται για δομημένα μαθήματα με αρχή, μέση και τέλος, κατά τα οποία μαμάδες και παιδιά ακολουθούν το ρυθμό της ομάδας και του συντονιστή.

 

Ποιος είναι, αλήθεια, ο στόχος για παιδιά τόσο μικρής ηλικίας;

Ο στόχος των ψυχοκινητικών προγραμμάτων μας για τις μικρές ηλικίες είναι να δώσουμε πληθώρα αισθητηριακών και κινητικών ερεθισμάτων υπό τη μορφή παιχνιδιού, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τα βασικά ψυχοκινητικά στάδια των παιδιών και να εμπλουτίσουμε το ρεπερτόριο και τη φαντασία των μητέρων για περαιτέρω παιχνίδι και δραστηριότητες στο σπίτι.

 

Ποια άλλα μαθήματα καλύπτει η ψυχοκινητική ομπρέλα;

Οποιοδήποτε μάθημα μπορεί να «δεθεί» με την κίνηση έτσι ώστε να δώσουμε στο παιδί περισσότερες σωματικές εμπειρίες και κινητικές δραστηριότητες. Σε αυτή τη λογική δημιουργήσαμε το «BabyPlay», το «Παίζω με τη μαμά μου» και το «BabyMusic» για γονείς και παιδιά 1,5 έως 3,5 ετών, και για παιδιά 3,5- 8 ετών την Ψυχοκινητική Αγωγή, το Θεατρικό Παιχνίδι και τη Γιόγκα για παιδιά.

γιογκα για παιδιά, ψυχοκινητική στο PlayGym στην Αγία Παρασκευή

Πείτε μας λίγα λόγια για το τι κάνουν τα παιδιά κατά την διάρκεια των ψυχοκινητικών προγραμμάτων.

Στα ψυχοκινητικά προγράμματα τα παιδιά χρησιμοποιούν το σώμα τους και τις αισθήσεις τους για να παράγουν το πολυτιμότερο αγαθό τους, το παιχνίδι. Μπαίνουν μέσα στα τούνελ, κάνουν ισορροπία πάνω σε δοκούς, παίζουν με όλων των ειδών τις μπάλες, στήνουν εμπόδια, φτιάχνουν διαδρομές και ιστορίες με διαφορετικά όργανα, κάνουν τούμπες στα στρώματα, μετακινούνται με περίεργους τρόπους και προς όλες τις κατευθύνσεις, χρησιμοποιούν όλα τα μέρη του σώματός τους, στρίβουν, γυρίζουν, σπρώχνουν, τραβούν, κάνουν πατίνι, παίζουν αθλοπαιδιές φτιάχνοντας δικούς τους κανόνες και ανακαλύπτουν παιχνίδια με αντικείμενα καθημερινής χρήσης (π.χ. κουτιά, κουτάλες μαγειρικής, εφημερίδες, σακούλες, ρολό κουζίνας, κλπ)!

 

Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα παιχνίδια;

Επιπρόσθετα στο δικό μας χώρο τα παιδιά μπορούν να χοροπηδήσουν στο μεγάλο τραμπολίνο, να σκαρφαλώσουν στον τοίχο αναρρίχησης, να περιστραφούν πάνω στις κούνιες και να αφεθούν στην πενταπλή μας αιώρα εκτελώντας μοναδικές και διαφορετικές ασκήσεις. Όντως, στα ψυχοκινητικά προγράμματα παρέχουμε και πιο εξειδικευμένα παιχνίδια και με κάποιες οδηγίες τα παιδιά μεταμορφώνουν το σκηνικό όπως θέλουν κι έχουν ανάγκη, πάντα υπό την επίβλεψη ενός έμπειρου συντονιστή.

τραμπολίνο, δημιουργική απασχόληση, sherborne, Ψυχοκινητική στο PlayGym στην Αγία Παρασκευή

Στα μουσικοκινητικά προγράμματα;

Στα μουσικοκινητικά προγράμματα τα παιδιά εξερευνούν τους ήχους με τα διάφορα όργανα της ορχήστρας Orff, παίζουν απλούς ρυθμούς, ανταποκρίνονται κινητικά σε απλούς ήχους ή σε μουσικές εκτελώντας χορογραφίες, μαθαίνουν να ορίζουν το σώμα τους σε σχέση με τις διαφορετικές ποιότητες των ήχων, μαθαίνουν μουσική γραφή κι ανάγνωση, αυτοσχεδιάζουν με τα όργανα και φτιάχνουν τη δική τους μουσική και βεβαίως μαθαίνουν να ακούν τη φωνή τους και να την τοποθετούν σωστά.

 

Μπορεί ένα παιδί 3 ετών να κάνει μάθημα γιόγκα;

Εμείς πιστεύουμε πως η κατάλληλη ηλικία για την γιόγκα είναι κοντά στα 4, ηλικία που τα παιδιά αρχίζουν να αποκτούν τον έλεγχο των κινήσεών τους.
Η γιόγκα σε αυτές τις ηλικίες ενισχύει σημαντικά τον έλεγχο του σώματος, την ευλυγισία, τη δύναμη, την οπτικο – χωρική αντίληψη, τη συγκέντρωση, την ικανότητα να χαλαρώνουν και πάνω από όλα την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθηση.

θεατρικό παιχνίδι, δημιουργική απασχόληση, sherborne, Ψυχοκινητική, γιογκα για παιδιά στο PlayGym στην Αγία Παρασκευή

Τι κερδίζει ένα παίδι από την συμμετοχή του στα προγράμματα ψυχοκινητικής;

Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Τα παιδιά παρατηρούν, ακούν, αφουγκράζονται, συγκεντρώνονται, αντιλαμβάνονται, εκτελούν, αυτενεργούν, δοκιμάζουν, προσπαθούν, δημιουργούν, συμμετέχουν, δρουν, κινούνται, αισθάνονται, επικοινωνούν, εκφράζονται, νιώθουν!

θεατρικό παιχνίδι, ψυχοκινητική στο PlayGym στην Αγία Παρασκευή

Μιλήσατε για αισθήσεις και συναισθήματα…

Σωστά! Μέσα από τα Ψυχοκινητικά προγράμματα τα παιδιά εκτός από τις κινητικές τους δεξιότητες (συντονισμό, ισορροπία, δύναμη, ευλυγισία, αντοχή), βελτιώνουν την αισθητηριακή επεξεργασία, την οπτική και ακουστική αντίληψη, τη συγκέντρωσή, τη μνήμη, την οργάνωση στο χώρο και το χρόνο, την ακολουθία οδηγιών και κανόνων, αλλά και τη διαχείριση συναισθημάτων, την αυτοεκτίμηση, τις κοινωνικές δεξιότητες και τη δυνατότητα να δημιουργούν υγιείς σχέσεις με τους συνομιλήκους τους.

 

Ποιο είναι ένα ενδεικτικό κόστος μίας τέτοιας δραστηριότητας; Υπάρχει κάποια καλύτερη προσφορά σε περίπτωση 2 παιδιών;

Έχουμε δημιουργήσει μαθήματα σε σταθερή ημέρα και ώρα, με απαραίτητη τη συμμετοχή των παιδιών για όλο το έτος, έτσι ώστε και ο γονιός να βλέπει την πρόοδο από μήνα σε μήνα αλλά και το παιδί να νοιώθει πως είναι σε δομημένη ομάδα.
Τα κόστη είναι λογικά, σε σύγκριση πάντα με την υψηλή ποιότητα εκπαιδευτών – παιδαγωγών και παιχνιδιών.
Ένα ενδεικτικό μηνιαίο κόστος για κάποιο μάθημα είναι τα 40-45 € κάθε μήνα, και βεβαίως υπάρχουν ειδικές τιμές για παιδιά που επιλέγουν περισσότερα από 1 μαθήματα, ή για γονείς που έχουν 2 ή περισσότερα παιδιά.

Η Χριστίνα Σύψα είναι Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Ψυχοκινητική παιδαγωγός- θεραπεύτρια, με μετεκπαίδευση στην Προσαρμοσμένη Κινητική Δραστηριότητα και την Ψυχοκινητική θεραπεία / Υπεύθυνη προγραμμάτων στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής. και ατο PlayGym.

Εργαστήρι Ψυχοκινητικής | PlayGym
Αναπαύσεως 18 – Βριλήσσια 15235

Κράτα το

Share

Γράψτε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτέι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω στοιχεία HTML::

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>