Νηπιαγωγός και ψυχοκινητικά παιχνίδια

 

μουσική - χορός - ψυχοκινητικά παιχνίδια στο PlayGym στην Αγία ΠαρασκευήΓράφει η Αναστασία Κόγκα
Βρεφονηπιοκόμος

«Ψυχοκινητική σημαίνει ταύτιση ανάμεσα στη κίνηση (την κινητική συμπεριφορά του ατόμου) και την ψυχή (το χαρακτήρα του ατόμου που απορρέει μέσα από τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του). Σε κάθε άνθρωπο υπάρχει μία έντονη δραστηριότητα στον εσωτερικό του κόσμο, η οποία εξωτερικά εκδηλώνεται μέσω της κινητικής του συμπεριφοράς. Η κινητική συμπεριφορά και η ψυχή είναι οι μορφές εμφάνισης του ίδιου συνόλου, δηλαδή τίποτα περισσότερο από τη δραστηριότητα που ο κάθε άνθρωπος εκδηλώνει. .» (Ε. J. Kiphard)

Στο χώρο του νηπιαγωγείου συναντά κανείς ηλικίες εκπληκτικά εύπλαστες και συγχρόνως διψασμένες για μάθηση. Όλοι οι νηπιαγωγοί καλούμαστε να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για τα παιδιά, να έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις, την ψυχική ισορροπία, όπως επίσης να διαθέτουμε και το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό με στόχο την παρότρυνση και την ενίσχυση των παιδιών. Όλα τα παραπάνω δε συμβάλλουν μόνο στην εκμάθηση απλών πληροφοριών αλλά γίνονται εργαλεία με τα οποία τα παιδιά μπορούν να εκδηλώσουν τον εαυτό τους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους, τον εσωτερικό τους κόσμο.

μουσική - χορός - ψυχοκινητικά παιχνίδια στο PlayGym στην Αγία Παρασκευή

Είναι πολύ σημαντικό στην αρχή των νηπιακών χρόνων να υπάρχουν οι τρόποι που θα καθοδηγήσουν το κάθε παιδί να κατανοήσει τον εαυτό του από όλες τις πλευρές και όσο αυτό είναι εφικτό, μέσα από τη γλώσσα που μιλάει το παιδί, δηλαδή μέσα από το παιχνίδι. Το παιχνίδι για το παιδί, πέρα από μία ευχάριστη διαδικασία, σημαίνει πάρα πολλά πράγματα και βοηθά σε όλους τους τομείς της ζωής του, όπως στον κοινωνικό τομέα, στην αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά, στην επίλυση των εσωτερικών συγκρούσεων κ.ά.

Η ψυχοκινητική αγωγή στο σχολείο και στο χώρο του νηπιαγωγείου παρεκκλίνει της τυπικής διαδικασίας μάθησης απλών πληροφοριών και προσφέρει στο παιδί τη δυνατότητα να εξερευνήσει και να ανακαλύψει τον εαυτό του, τις δυνατότητες και τις ικανότητές του. Του δίνει χώρο να εκφραστεί και να συνυπάρξει χωρίς φόβο ή δειλία με ένα σύνολο παιδιών και να μπορεί να είναι όπως ακριβώς είναι, χωρίς συστολές ή ενδοιασμούς. Τα ψυχοκινητικά παιχνίδια αφορούν στην κίνηση, στη συγκέντρωση, στην παρατηρητικότητα, στη συνεργασία, στην κατάκτηση της αυτοπεποίθησης, κ.ά. Όπως γίνεται αντιληπτό η εισαγωγή της ψυχοκινητικής αγωγής στα νηπιαγωγεία έχει σημαντικά οφέλη για κάθε παιδί. Ως εκ τούτου μέσω των ψυχοκινητικών παιχνιδιών τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μη μένουν απλοί παρατηρητές αλλά να συμμετέχουν ενεργά με το νου και το σώμα τους σε μία διαδικασία κατανόησης και ανακάλυψης του εαυτού τους.

Μάθετε περισσότερα για τα πρωινά μας τμήματα Ψυχοκινητικής Αγωγής: 21 300 500 89 και playgym.gr/proina-mathimata

Εργαστήρι Ψυχοκινητικής | PlayGym
Αναπαύσεως 18 – Βριλήσσια 15235

Κράτα το

Κράτα το

Share

Γράψτε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτέι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω στοιχεία HTML::

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>