Μουσική, χορός και τραγούδι στο Πρωινό Tμήμα

γράφει η Μαρίζα Νειάδα (μουσικοπαιδαγωγός)

Το πρωινό μας τμήμα απαρτίζεται πλέον από εννέα ταλαντούχα, έξυπνα και δυναμικά παιδιά που δουλεύουν και παίζουν μαζί σαν ομάδα διατηρώνοντας τη δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα. Η μουσική στο πρωινό μας τμήμα ευνοεί αυτήν την ομαδικότητα και επιτρέπει στο κάθε παιδί να εκφραστεί με τον τρόπο του.
πρωινό τμήμα ψυχοκινητικής στο playgymΣυνήθως το μουσικό κομμάτι τοποθετείται την ώρα του «κύκλου της καλημέρας», όπου τα παιδιά καλούνται να σταματήσουν το ελεύθερο παιχνίδι στο χώρο και να κάτσουν σε ένα κύκλο μαζί με τη δασκάλα. Το ιεροτελεστικό κομμάτι αυτού του μισαώρου είναι το «ξύπνημα της κιθάρας», στο οποίο τα παιδιά συνεργάζονται προκειμένου να ανοίξουν το φερμουάρ της θήκης της κιθάρας και να ακουμπήσουν ελαφρά τις χορδές της. Όταν ακούγεται το ξυπνητήρι από τη δασκάλα τα παιδιά σταματούν να παίζουν με την κιθάρα και αυτό σημαίνει την έναρξη της καλημέρας.

Η καλημέρα είναι ένα κομμάτι σε στύλ blues, το οποίο περιλαμβάνει χαιρετισμό σε κάθε παιδί ξεχωριστά μαζί με τα νέα της προηγούμενης ημέρας καθώς και έκφραση συναισθημάτων (αν αισθάνεται χαρούμενο ή λυπημένο και γιατί). Έπειτα ακολουθούν μια δραστηριότητα καθιστική και μια κινητική, οι οποίες αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα, θεματική περίοδο και επιθυμία των παιδιών. Για παράδειγμα τώρα που είναι Πάσχα παίζουμε το μουσικό παιχνίδι με τα χρωματιστά αυγά. Στο παιχνίδι αυτό τα παιδιά κάθονται οκλαδόν σχηματίζοντας μια φωλίτσα ανάμεσα στα πόδια τους και περιμένουν τη σειρά τους προκειμένου να πάρουν αυγά από τη φωλιά. Ο αριθμός και το χρώμα των αυγών καθορίζεται από τη δασκάλα, η οποία αυξάνει το βαθμό δυσκολίας ανάλογα με την ηλικία και το αντιληπτικό επίπεδο του κάθε παιδιού. Μια άλλη αγαπημένη κινητική δραστηριότητα των παιδιών είναι το τραγούδι των χρωμάτων, κατά το οποίο τα παιδιά κρατάνε χέρια σε έναν κύκλο και τραγουδάνε ένα στιχάκι περπατώντας γύρω-γύρω. Έπειτα τους ζητείται να ακουμπήσουν ένα συγκεκριμένο χρώμα μέσα στην αίθουσα.
πρωινό τμήμα ψυχοκινητικής στο playgymΑυτό το μουσικό μισάωρο έχει αποδειχτεί μεγάλη επιτυχία για την κοινωνικοποίηση των παιδιών, την ομαλή έναρξη του πρωινού προγράμματος και τη μεταξύ τους επικοινωνία. Δηλαδή, η μουσική λειτουργεί ως ενισχυτής και τα διευκολύνει στην οργάνωση μέσω της κινητικής ανταπόκρισης στο ρυθμό, στο μεταξύ τους διάλογο, στη διατήρηση της προσοχής, στην αναμονή της σειράς, στην έκφραση των συναισθημάτων τους, στη σωματική επαφή (να κρατάνε χέρια), στο να κοιτάζονται στα μάτια και στο να μοιράζονται μουσικά όργανα. Έχει παρατηρηθεί ότι η μουσική ηρεμεί τα παιδιά και βοηθάει όχι μονο στην ομαλή έναρξη του προγράμματος αλλά και στην ήπια μετάβασή τους στην επόμενη δραστηριότητα, που είναι το ξεφύλλισμα βιβλίων και η προετοιμασία για το δεκατιανό. Τα παιδιά δείχνουν να απολαμβάνουν το μουσικό πρόγραμμα, αφού η μουσική τους επιτρέπει να κινηθούν, να τραγουδήσουν, να εκφραστούν αλλά και να διασκεδάσουν!

Μάθετε περισσότερα για τα πρωινά μας τμήματα Ψυχοκινητικής Αγωγής: 210 8 100 508 και playgym.gr/proina-mathimata
Εργαστήρι Ψυχοκινητικής | PlayGym
Αναπαύσεως 18 – Βριλήσσια 15235

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Share

Γράψτε Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτέι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω στοιχεία HTML::

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>